Lubicie burgery warzywne? Jakie są Wasz ulubione - domowe czy ze sklepu? Podzielcie się w komentarzu.
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- pół słoiczka suszonych pomidorów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz, ostra papryka
Przygotowanie:
Ciecierzycę odsącz z wody. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na odrobinie oleju z suszonych pomidorów, gdy będzie złota, dodaj pokrojone pomidory i smaż kilka minut. Zdejmij z ognia.
Do miski przełóż ciecierzycę, podsmażone pomidory, przeciśnięty ząbek czosnku. Zmiksuj składniki na masę, nie musi być idealnie gładka. Wbij jajko, dodaj bułkę tartą, sól, pieprz i szczyptę ostrej papryki. Formuj dłońmi kotlety, układaj na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju, lekko je spłaszcz.
Smaż na małym ogniu, kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią. Przewracaj je delikatnie, ponieważ masa jest miękka. Podawaj na ciepło lub zimno z ulubionymi dodatkami.
zapisuję przepis!
OdpowiedzUsuńSmakowite :)
OdpowiedzUsuń