czwartek, 18 marca 2021

Wegeburgery z suszonymi pomidorami i ciecierzycą

 

Burgery z suszonymi pomidorami i ciecierzycą - jakie one są pyszne! Delikatne, miękkie i aromatyczne. I do tego szybkie w przygotowaniu. Można podać je tak jak ja, z bułką i warzywami,  plackami tortilli i ulubionym sosem albo z sałatką.  Najlepiej smakują na ciepło.

Lubicie burgery warzywne? Jakie są Wasz ulubione - domowe czy ze sklepu? Podzielcie się w komentarzu.


Składniki:
  • 1 puszka ciecierzycy
  • pół słoiczka suszonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, ostra papryka

Przygotowanie:

Ciecierzycę odsącz z wody. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na odrobinie oleju z suszonych pomidorów, gdy będzie złota, dodaj pokrojone pomidory i smaż kilka minut. Zdejmij z ognia. 

Do miski przełóż ciecierzycę, podsmażone pomidory, przeciśnięty ząbek czosnku. Zmiksuj składniki na masę, nie musi być idealnie gładka. Wbij jajko, dodaj bułkę tartą, sól, pieprz i szczyptę ostrej papryki. Formuj dłońmi kotlety, układaj na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju, lekko je spłaszcz. 

Smaż na małym ogniu, kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią. Przewracaj je delikatnie, ponieważ masa jest miękka. Podawaj na ciepło lub zimno z ulubionymi dodatkami.


 

2 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter